バレンシアガ コピー TISZTELD A MENEKÜLŐK EMBERI JOGAIT! | No Hate Speech Mozgalom

TISZTELD A MENEKÜLŐK EMBERI JOGAIT!

Akció-nap a menekülteket célzó gyűlöletbeszéd elítélésére

A 2014 végéig Európába érkező menedékkérők számát 3,5 millióra teszik. 2015-ben az Európába érkező új menedékkérők száma drámaian megnőtt a szomszédos régiókban és az Európában folyamatosan zajló konfliktusok miatt. Például az EU tagállamaiban 1,26 millió ember kért menedéket (forrás: Eurostat), legnagyobb részt a Közel-Kelet háború szaggatta területeiről és Afganisztánból érkeztek. Egyedül Törökország 1,9 millió olyan menekültnek és menedékkérőnek ad oltalmat (forrás: UNHCR), akik a szíriai és környező háború elől menekülnek. A menekülők migrációja 2016-ban folytatódik, és ennek szignifikáns ára van emberi életben. Az UNHCR jelzése szerint például az Európába tengeri úton érkezők száma 2016. január és április között 184162, az átkelés közben 1261 személy vesztette életét vagy tűnt el. 2015-ben a tengeren életüket vesztettek száma 3770, ámbár pontos számot nehéz megadni.

A menekülők hirtelen nagyszámú beözönlése, az úgynevezett „menekültválság” forró vitákat gyújtott arról, hogy milyen hatása lesz ennek az európai közösségekre. Nagy számban jelentek meg azok a rasszista, idegengyűlölő és agresszív kijelentések, amelyek az európai történelem legsötétebb óráit visszhangozzák. A gyűlöletbeszéd jelen van úton-útfélen: hol a szólásszabadság, hol az „igazság bátor kimondása” köpenyébe bújik. Tanúi vagyunk az emberi méltóság legalja felé tartó versenynek. Az üldözés elől menedéket kérni egyetemleges emberi jog, és ez nem áldozható föl opportunista politikai nyereményszerzésre.

Az, hogy a menekülteknek nem lenne szabad a gyűlöletbeszéd kereszttüzében állniuk, csak egy újabb vonás személyes tragédiájukban. A gyűlöletbeszéd akadályt jelent abban, hogy hatékony és közmegegyezésen alapuló olyan intézkedések lépjenek életbe, amelyek segítik és támogatják a menekülteket a fogadó társadalmakban. És noha a gyűlöletbeszéd célkeresztjében a menekültek állnak, ennek végső célja és áldozatai mi magunk vagyunk mindannyian, valamint az egyetemes emberi jogok.

Az újabb és újabb gyűlöletes kijelentések és a menekültekre irányuló gyűlöletbeszéd nemcsak a párbeszéd létrejöttének lehetőségét blokkolja, de tisztánlátásunkat elhomályosítva megakadályoz bennünket abban is, hogy meglássuk a feladatban szerepet játszó többi tényezőt, azaz az európai probléma megoldását

Az Akció-nap a menekültekre irányuló gyűlöletbeszéd széleskörű és szisztematikus elutasítására, az erre történő reakcióra szólít fel. Szolidaritást hirdet a menekültekkel, a menedékkérőkkel és mindazokkal, akik azért dolgoznak, hogy a menedékhez való jog realitássá váljon. Annak megvitatása, hogyan lehet a menekültválságot követően a legjobban, a befogadó közösségek viszonyainak a legmegfelelőbben támogatni és integrálni a menekülteket, gyűlöletbeszéd nélkül kell történjen, a menekültek és menedékkérők emberi jogainak és méltóságának tiszteletben tartásával.

Az Akció-nap céljai a következők:

  • Tudatosítása annak, hogy a menekültekre irányuló gyűlöletbeszéd kártékony hatású.
  • A kampány aktivistáinak és partnereinek mozgósítása a menekültekre irányuló gyűlöletbeszéddel való szembeszállásra, reagálásra és kiállásra.
  • A nemzeti kampánybizottságok és partnerek támogatása abban, hogy fejlesszék ki az emberi jogon alapuló narratíváikat válaszképpen a menekültekre irányuló gyűlöletbeszédre, és vegyenek részt konstruktív módon a az európai menekültválságról folyó nyilvános vitában.
  • Tudatosítása a következőnek: ECRI Recommendation nr 15 on Hate Speech (ECRI 15-ös számú ajánlása a gyűlöletbeszédről) és ennek szerepe a gyűlöletbeszéd kezelésében az Európa Tanács tagállamaiban.

 

A június 20-ára ajánlott akciók:

Szolidaritási akció: Szív általi kapcsolat – Kérjük online követőinket, hogy június 20-án lépjenek kapcsolatba egy ismeretlennel és együtt formáljanak szív-alakot kezükkel. Azt fejezi ki ez, hogy szívesen kapcsolatba lépnek ismeretlennel, akivel együttesen lépnek föl egyrészt a gyűlöletbeszéd ellen, melynek célkeresztjében a menekültek, a nehéz helyzetben lévő idegenek állnak, és – másrészt – együttesen állnak ki az emberi jogok és a méltóság nevében. Az online akcióhoz a felhasználók feltölthetik a platformra szelfijüket, amin ujjaikkal egy fél szívet formáznak, és összekapcsolhatják ezt más, ismeretlen felhasználók által már feltöltött félszív alakokkal a következő honlapon: the Campaign Platform.

Ellen-narratíva tartalom: Az akció-nap célja szerepvállalás a gyűlöletbeszéd ellen, a menekültválságot és a menekülteket általában illető félreértelmezések és sztereotípiák korrigálása útján A mozgalom aktivistái ellen-narratíva tartalommal készülnek: ez megosztható és közzé tehető a közösségi médiában. Útmutató a menekültek ellen irányuló gyűlöletbeszéd elleni visszavágásra lépésről lépésre. Releváns tényeket és számokat bemutató infografika a menekülteket és a menekülteknek az európai társadalomra és gazdaságra való hatását illetően.  A menekülteket illető sztereotípiákkal, félreértelmezésekkel szembeszállni képes mémek és képek.

Blog posztok és video üzenetek. Cikkek és személyes történetek (írásban és videón) kerülnek a nyilvánosság elé az akció-napra. Az aktivisták esszéket, interjúkat és személyes történeteket gyűjtenek menekültektől, szakemberektől, és a közélet szereplőitől: mindez segít nekünk az úgynevezett menekültválság komplexitásának megértésében, és abban is segít, hogy tiszteletteljes közbeszédet alakítsunk ki ebben a tárgyban.

Képzési segédanyag tanárok és ifjúságsegítők számára. Az emberi jogi nevelés egyik alapvető sajátossága a sérülékeny csoportok emberi jogairól szóló kritikai gondolkodás kompetenciájának kifejlesztése, a szolidaritás és a részvét, együttérzés kialakítása. Az emberi jogi nevelés kialakítja azokat a kompetenciákat is, amelyek segítségével gyűlöletbeszédtől mentesen kifejezhető az eltérő vélemény, ami alapvető jártasság ahhoz, hogy egy párbeszéd sikeres legyen. Ehhez az akció-nap aktivistái a menekültek-témát kezelő és a fiatalok kompetencia-fejlesztését elősegítő képzési gyakorlatokat ajánlanak: pl. Új mecset Alvóvárosban  http://www.bongeszo.eu/

Ajánlott offline események. Közösségi események, ahol a közösség (új és régi) tagjai megosztják ételeiket, italaikat, kifejezésre juttatják kultúrájukat: gyakran ez az, ami megtöri a jeget egymás megismerésében és egy hosszabb párbeszéd-folyamat megindításához. A siker kulcsa az informális, nem-hivatalos atmoszféra és a hely biztonsága, amit a jelenlévő közösségek képviselői alakítanak ki. A közösségi tevékenység segít bevonzani a látogatókat, segít kigondolni egy népszerű helyi játékot, esetleg egy vásárt, vagy egyebet. Az aktivisták előkészítik az ajánlott offline tevékenységeket, és ezek segíthetnek a menekültekkel kapcsolatos témákban az emberek tudatosításában, oktatásában.  Látogasd meg az ajánlott tevékenységeket feltüntető oldalunkat itt: https://www.nohatespeechmovement.org/

  • FACEBOOK

  • CSATLAKOZZ!

  • HOGYAN JELENTSEK?

    Hogyan tegyek bejelentést?
  • JELENTSD ITT

  • HOGYAN TEGYEK BEJELENTÉST?

    A gyűlöletbeszéd elleni fellépés alapja az, hogy felismerjük, és felhívjuk rá a Mozgalom figyelmét is. Tegyél Te is bejelentést az alábbi egyszerű lépéseket követve!


    1) Főoldal. – Látogasd meg a http://www.nohatespeechmovement.org/hate-speech-watch címet. A megjelenő képernyő jobb oldalán találod meg a Submit a New Report HERE (Tegyél bejelentést ITT) gombot. Kattints rá.

     


    2) Bejelentkezés. – Ahhoz, hogy bejelentést tudj tenni, be kell jelentkezned a honlapra. Ha még nem jelentkeztél be, a Submit a New Report HERE gombra kattintva az alábbi, az e-mail címedet és a jelszavadat kérő ablak jelenik meg:

    Ezután megkezdődhet a bejelentés folyamata:

     

    3) Oldal címe. – A Link (http:// …) felirat alatti szürke sávba kell beírnod annak az oldalnak a címét, ahol rátaláltál a gyűlöletet kifejező tartalomra.

     

    4) Cím. – A bejelentésnek címet kell adnod, amivel összefoglalod a tartalmát. Ez lehet magyar is, a moderátorok le fogják fordítani angolra is.

     

    5) Nyelv. – A lenyitható listából válaszd ki, hogy milyen nyelvű az általad talált anyag.

     

    6) Megjegyzések, leírás. – A szövegdobozban néhány szóban összefoglalhatod, hogy miről szól a bejelentésed. Ez tartalmazhatja például azt, hogy milyen weblapon találtad a tartalmat, ki a szerzője, vagy hogy mit érdemes tudni a weblapról és a szerzőről. Leírhatod azt is, hogy mely csoport ellen uszít a szöveg.

     

    7) Kép. – Feltölthetsz egy képet a weboldalról, hogy azt könnyebben megtalálhassák mások is. Fontos, hogy a kép JPG formátumú, és maximum 1 MB méretű legyen.

     

    8) Címkék. – A címkék (tag) segítségével az érdeklődőket igazíthatod útba. A címke utalhat a szöveg tartalmára (pl. „homofóbia”), az abban támadott társadalmi csoportra („bevándorlók”), stb. A magyar szavakat a moderátorok lefordítják angolra, ne aggódj J. – A címkéket vesszővel vagy szóközzel kell elválasztanod egymástól.

     

    9) Felhasználási feltételek. – Pipáld ki az „Igen, elfogadom a felhasználási feltételeket” mondat előtti négyzetet.

     

    10) Beküldés. – A Submit (Feltöltés) gombra kattintva tudod elküldeni a bejelentést.

     

    Bejelentésed 1-2 napon belül bírálják el a központi honlap moderátorai. Amennyiben elfogadják a bejelentésed – vagyis ők is gyűlöletbeszédnek minősítik –, azt a http://www. nohatespeechmovement.org/hate-speech-watch/report oldalon olvashatod el.

    Tégy Te is a gyűlölet ellen!

    BEZÁR