バレンシアガ コピー A No Hate Speech Mozgalom hivatalos megnyitója | No Hate Speech Mozgalom

A No Hate Speech Mozgalom hivatalos megnyitója

2013-03-21

A No Hate Speech Mozgalom hivatalos megnyitója

Földi László

2013. március 12. 16:38

 

A No Hate Speech Mozgalom hivatalos megnyitója március 22-én 10.30 perckor kezdődik az Európa Tanács főépületének (Európa Palota) félkör alakú termének előcsarnokában. A mozgalmat Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára nyitja meg az Európa Tanács Ifjúsági Osztálya Alapszabály-Bizottságának két tagja, Aleksandra Mitrovic (Európai Ifjúsági Kormányzó Bizottság), Sergio Belfor (Tanácsadó Testület) és Peter Matjašič (Európai Ifjúsági Fórum) közreműködésével. A megnyitó után a közönség számára elérhetővé válik a Kampány hivatalos online felülete és az európai Hate Speech Watch a www.nohatespeechmovement.org webhelyen.

Maga a főtitkár is csatlakozni fog a Kampányhoz, méghozzá úgy, hogy elérhetővé teszi videó-üzenetét a Kampány online felületén, és hozzájárul a mozgalomhoz a Kampány Twitter- és Facebook-oldalán. Az esemény élőben követhető online.

A főtitkár beszédét elolvashatod az alábbi linkre kattintva.

 

A „No Hate Speech” online ifjúsági mozgalom megnyitó beszéde

Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára beszéde

Strasbourg, 2013. március 22.

Kedves barátaim,

Sok fiatal van körülöttem ezen az eseményen, és az ő világuk – a ti világotok – rendelkezik egy olyan dimenzióval, amelynek a megértésével az én generációm tagjai közül sokan egyelőre még küszködnek.

Ez az internetes tér dimenziója.

A fiatalok számára a világ minden táján a mindennapok része az, hogy ebben a dimenzióban éljenek társasági életet, itt vitatkozzanak, intézzék ügyeiket, gyűjtsenek tagokat és dolgozzanak.

Ti vagytok ennek az új dimenziónak az úttörői és a tulajdonosai. Ti vagytok azonban őrzői is.

Az internetes tér – minden lehetőséggel együtt, amelyet kínál – végtére is nem több mint technológia, amely a hús-vér emberek szükségleteit szolgálja ki. Bár a kapcsolatok virtuálisak, az emberek igaziak.

Az interneten bármit lehet mondani névtelenül. Egy tetszőleges személy cselekedeteinek következményei nem válnak azonnal nyilvánvalóvá a többiek számára, és egy gombnyomással azonnal több száz vagy több ezer embernek lehet üzenetet küldeni.

De ez nem lehet az oka annak, hogy elfogadjuk: „bármit lehet”. Ez nem lehet az oka annak, hogy megengedjük, hogy visszaéljenek ezzel a médiummal és így megsértsék mások emberi jogait és méltóságát, vagy hogy így a valódi világban kézzelfogható kockázatoknak tegyenek ki másokat.

Az emberi jogok az internetes térben is érvényesek. Az online gyűlöletbeszéd áldozatai valódiak; mentálisan és gyakran fizikailag is szenvednek. Bárki, akit különbözőként érzékelnek, a célpontja lehet, legyen az a bőrszíne, vallása, nemzetisége, szexuális beállítottsága vagy akár fizikai megjelenése miatt. Ez mindannyiunkat érinthet. Például: manapság mindennapos dolog nőket és fiatal lányokat nyomon követni, kihasználni és erőszakkal fenyegetni online. Ez veszélyes. Az internet gyűlölettel teli hangvétele gyűlölettel, diszkriminációval és erőszakkal teli közhangulatot teremt a társadalomban.

Nem szabad azoknak a kezében hagyni az online teret, akik manipulálni akarják, vagy ki akarják használni. Néhányan talán úgy érzik, hogy kevesebb akadály áll a gyűlölettel teli állítások elé az online tér viszonylagos névtelenségében, mint egy szemtől szembeni beszélgetés során. Ennek azonban nem szabadna így lennie. A gyűlöletbeszéd megelőzése és kétségbe vonása emberi tisztességtudatunkról szól, akárhol és akármikor történjen is. Nem a politikai korrektségről van szó, hanem arról, hogy felelősséget vállaljunk.

Az online gyűlöletbeszéd nem csupán magányos egyének és figyelemre éhes elmebetegek munkája. Az online gyűlöletbeszéd ennél magasabb rendű jelenségre mutat rá: a mások iránti tisztelet csökkenésére, az udvariasság és a polgárság hiányára.

A demokratikus társadalom szövetét kikezdte a gazdasági válság, amely politikai válsággal és a bennünket egyesítő értékek megkérdőjelezésével fenyeget. A körülmények és a technológia változik, de az emberi jogok védelmének és előmozdításának szükségessége soha nem volt még ennyire hangsúlyos. A pénzügyi és gazdasági válságokkal nem lehet az emberi jogokon esett csorbákat igazolni.

A kifejezés szabadságának és a gyűlöletbeszédtől való védelemnek a kiegyensúlyozásakor a kommunikáció „hagyományos” területein ugyanazokat az alapvető elveket és értékeket alkalmazzuk, mint az internet esetén.5

A kifejezés szabadsága bármelyik demokratikus társadalom számára alapvető. Az elképzelések szabad áramlása és az élénk közösségi vita a demokrácia éltető ereje. A kifejezés szabadságát nemzetközi mércék garantálják; Európában ennek védelmét az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkelye biztosítja, amely a megfelelő egyensúly megőrzésének legfőbb referenciapontja.

Az internetet használók tudatossága az online környezetben való kifejezés szabadságáról fontos ahhoz, hogy a gyűlöletbeszédet visszaverjük. Az „Emberi jogok internethasználóknak” című tömör kivonat, amelyet az Európa Tanács készít, ennek jó példája.

Azonban az emberi jogokat és a demokráciát nem tudjuk csupán jogi eszközökkel megvédeni. Az online teret különösen nehéz szabályozni, annak határokon átívelő természete miatt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szabályozás gyakran több problémát okoz, mint amennyit megold.

Ezért olyan fontos az Európa Tanács online gyűlöletbeszéd ellen indított ifjúsági mozgalma. Elmozdulást jelent az önszabályozás, az önellenőrzés és a pozitív irányba történő csoportnyomás felé.

A „No Hate Speech Mozgalmat”, amelyet az Európa Tanáccsal együttműködő ifjúsági szervezetek terjesztettek elő, több száz fiatal szervezi a kontinens minden szegletében. Szeretném kiemelni az Európai Ifjúsági Fórum, az ifúsági szervezetek szószólójának aktív támogatását. A fiatalok és szervezeteik büszkék lehetnek felelősségtudatukra, és a jelenség sürgető voltának felismerésére.

Az Európa Tanács főtitkáraként különösen nagy hatással van rám a tagállamok és az ifjúsági szervezetek elkötelezettsége és hajlandósága arra, hogy ezt a mozgalmat nemzeti szinten is megszervezzék. Miközben szavaimat hallgatjátok, a mozgalom 24 tagországban indul el. Szeretném meghívni a többi tagországot, és további nemzetközi szervezeteket, amelyek ugyanazokkal az értékekkel és aggodalmakkal bír, mint az Európa Tanács, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz az emberi jogok online előmozdításáért és a másokkal szembeni türelmetlenség felszámolásáért az egész világon.

Kedves barátaim,

Ahogy mások is, én is úgy gondolom, hogy az online tér dimenziója társadalmunk tengernyi változását jelképezi, és az ipari forradalmakhoz hasonlítható, amelyek jelenlegi demokratikus intézményeinket alakították ki. A demokrácia és az állampolgárok demokratikus részvételének új korszakába lépünk, ahol a fiatalok vezethetik a társadalmat. Ott vannak a kockázatok, de a lehetőségek is.

Büszke vagyok arra, hogy azzal nyithatom meg a kampányt, hogy saját személyes üzenetemet feltöltöm a kampány internetes oldalára. Szeretném meghívni a fiatalok minden csoportját, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz és mondjanak „Nemet a gyűlöletbeszédre” és „Nemet a közönyre”.

Üzenetem a következő:

Fiatalok, csatlakozzatok a No Hate Speech Mozgalomhoz!

Mondjatok „Nemet a gyűlöletbeszédre” és „Nemet a közönyre”

  • FACEBOOK

  • CSATLAKOZZ!

  • HOGYAN JELENTSEK?

    Hogyan tegyek bejelentést?
  • JELENTSD ITT

  • HOGYAN TEGYEK BEJELENTÉST?

    A gyűlöletbeszéd elleni fellépés alapja az, hogy felismerjük, és felhívjuk rá a Mozgalom figyelmét is. Tegyél Te is bejelentést az alábbi egyszerű lépéseket követve!


    1) Főoldal. – Látogasd meg a http://www.nohatespeechmovement.org/hate-speech-watch címet. A megjelenő képernyő jobb oldalán találod meg a Submit a New Report HERE (Tegyél bejelentést ITT) gombot. Kattints rá.

     


    2) Bejelentkezés. – Ahhoz, hogy bejelentést tudj tenni, be kell jelentkezned a honlapra. Ha még nem jelentkeztél be, a Submit a New Report HERE gombra kattintva az alábbi, az e-mail címedet és a jelszavadat kérő ablak jelenik meg:

    Ezután megkezdődhet a bejelentés folyamata:

     

    3) Oldal címe. – A Link (http:// …) felirat alatti szürke sávba kell beírnod annak az oldalnak a címét, ahol rátaláltál a gyűlöletet kifejező tartalomra.

     

    4) Cím. – A bejelentésnek címet kell adnod, amivel összefoglalod a tartalmát. Ez lehet magyar is, a moderátorok le fogják fordítani angolra is.

     

    5) Nyelv. – A lenyitható listából válaszd ki, hogy milyen nyelvű az általad talált anyag.

     

    6) Megjegyzések, leírás. – A szövegdobozban néhány szóban összefoglalhatod, hogy miről szól a bejelentésed. Ez tartalmazhatja például azt, hogy milyen weblapon találtad a tartalmat, ki a szerzője, vagy hogy mit érdemes tudni a weblapról és a szerzőről. Leírhatod azt is, hogy mely csoport ellen uszít a szöveg.

     

    7) Kép. – Feltölthetsz egy képet a weboldalról, hogy azt könnyebben megtalálhassák mások is. Fontos, hogy a kép JPG formátumú, és maximum 1 MB méretű legyen.

     

    8) Címkék. – A címkék (tag) segítségével az érdeklődőket igazíthatod útba. A címke utalhat a szöveg tartalmára (pl. „homofóbia”), az abban támadott társadalmi csoportra („bevándorlók”), stb. A magyar szavakat a moderátorok lefordítják angolra, ne aggódj J. – A címkéket vesszővel vagy szóközzel kell elválasztanod egymástól.

     

    9) Felhasználási feltételek. – Pipáld ki az „Igen, elfogadom a felhasználási feltételeket” mondat előtti négyzetet.

     

    10) Beküldés. – A Submit (Feltöltés) gombra kattintva tudod elküldeni a bejelentést.

     

    Bejelentésed 1-2 napon belül bírálják el a központi honlap moderátorai. Amennyiben elfogadják a bejelentésed – vagyis ők is gyűlöletbeszédnek minősítik –, azt a http://www. nohatespeechmovement.org/hate-speech-watch/report oldalon olvashatod el.

    Tégy Te is a gyűlölet ellen!

    BEZÁR